Naše mrazom sušené ovocie sa Vám môže zdať ako čerstvé ovocie, keď doň zahryznete je však chrumkavé, plné vitamínov a chutí podobne ako čerstvé ovocie.
Ak túto zdravú dobrotu nesprávne uskladníte, ovocie môže navlhnúť, pričom príde o svoju chrumkavosť a ostane mäkké, niekedy až gumové. Má to jednoduché vysvetlenie. Počas procesu lyofilizácie je z ovocie zbavené vody, akonáhle ho necháte napríklad len položené na stole v miske , ovocie do seba vezme zo vzduchu vlhkosť a naruší sa jeho štruktúra.
Najlepšou voľbou pre jeho uskladnenie je uzatvárateľná nádoba bez prístupu vzduchu, či už zo skla, plastu alebo kovu. Najbežnejšou nádobou v domácnosti je klasický pohár na zaváranie s viečkom. Prípadne nádoby s gumovým tesnením.
Naše ovocie balíme do tzv. Doypack sáčkov, ktoré sú uzatvárateľné na zips a udržia ovocie dlho čerstvé a bez prístupu vzduchu. Dôležité je ale tento obal po každom použití poctivo zavrieť.
Po zakúpení ovocia od nás mu zabezpečte teda ideálne podmienky, aby ste si ho vychutnávali, čo najdlhšie:
- Správna nádoba na skladovanie
- Po každom otvorení poctivo uzatvoriť nádobu
- Skladovať pri izbovej teplote
- Chrániť pred priamym slnečným žiarením
- Skladovať na tmavom mieste, suchom mieste
Stalo sa Vám, že ovocie zmäkklo? Nemajte obavy 😊 Ovocie si určite zachovalo všetky svoje výživové hodnoty, jediné čo stratilo je chrumkavosť, ktoré je typická pre mrazom sušené ovocie. Takéto ovocie odporúčame hneď spotrebovať.