Lyofilizácia, alebo metóda sušenia mrazom, bola objavená už našimi predkami, ktorí sa snažili prísť s najvhodnejšou metódou uchovania potravín, napríklad aj teda ovocia a zeleniny. Vďaka tejto metóde si ovocie zachová svoju chuť, tvar, štruktúru a taktiež výživové hodnoty. Takýto produkt, konkrétne napríklad ovocie si viete vychutnať celoročne.
Sušenie ovocia začína spracovaním čerstvého ovocia. Ovocie sa očistí, nakrája na potrebné kúsky, a následne šokovo zmrazí približne dve hodiny. Šokové mrazenie je dôležitý krok, nakoľko zabezpečuje uchovanie nutričných hodnôt, zabezpečuje zachovanie farby a tvaru ovocia a minimalizuje stratu vitamínov. Ďalším krokom je už konkrétny proces lyofilizácie. Šokom mrazené ovocie sa vkladá do komory, kde je pod tlakom na úrovni vákua produkt sušený a odparuje sa všetka voda. Takýto proces môže trvať od 24 do 48 hodín, v závislosti od druhu ovocia, veľkosti nakrájaných kúskov.